Indsigt.nu

Indsigt.nu er et mikromedie om alt det, der skaber udvikling samt det fælles ansvar og lederskab, der skal til for at holde og udvikle det markedsdrevne demokrati. Vi har holdninger men er datadrevne og baseret på indsigt. Deltag i diskussionen – skriv en kommentar.

Kina og de såkaldte emerging economies har længe været på vores indre radar som de lande, der haler godt ind på industrisamfundets ledende økonomier som USA og de vesteuropæiske lande inklusive lille Danmark. Vi ved godt, at glansen langsomt er ved at gå af efterkrigs-vækst- og velfærdssamfund.
Men det er en øjenåbner, at Financial Times ligesom TheEconomist i dag fortæller, at det er lige nu magskiftet i verdensøkonomien sker. Anledningen er ny tal fra the International Comparison Program (ICP), som drives af Verdensbanken.
ICP bygger som FT skriver på de bedste data, som penge kan købe og danner forudsætning for finanshusenes beregninger og forudsigelser; selvom disse huses autoritet unægteligt er falmet noget siden ICP sidst lavede opgørelsen i 2005.
Kina overhaler USA
Bundlinjen er, at Kina mod udgangen af 2014 overhaler USA som verdens største økonomi efter de nye beregninger, som grafen i Economistklart illustrerer og begge artikler levende beskriver.
ICPs opgørelse over størrelsen af landenes økonomier bygger på purchasing power parity (PPP), der i modsætning til traditionelle valutakurs-beregninger afspejler de reelle leveomkostninger. Det er forklaret glimrende i begge artikler.
Ledende og/eller største
Min pointe i denne post, har at gøre med forskellen på at være verdens ledende økonomi og verdens største. For FT går skridtet videre og tolker Kinas økonomiske rolle som verdens ledende og ikke blot verdens største.
I FT-artiklen er indlejret en video, hvor Yale-økonomenStephen S Roach fortæller om det dysfunktionelle men samtidig dybt afhængige par i den globale økonomi: USA og Kina. Forskellen på de to: Kina er på vej frem, mens USA står stille.
Gamle metoder virker ikke
I min optik er Roachs afgørende pointe, at det ikke nytter noget at sætte sin lid til de traditionelle økonomiske metoder for at sætte gang i de gamle trætte økonomier. Det er sådan USA og EU-landende gør.

Vi må se at komme videre. Det nye økonomiske magtbillede understreger den pointe. Ny tænkning, ny organisering, ny teknologi er vejen frem for landene, der tidligere var kendt som verdens førende økonomier.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: