Indsigt.nu

Indsigt.nu startede som en blog og har gennem årene lagt format til lidt af hvert. Som journalist og analytiker arbejder jeg ved siden af mit dagjob på at udvikle ledelsesmodeller i en digital verden. Jeg holder også gerne foredrag om digitalisering og ikke mindst den hæsblæsende historie fra Alan Turing til Digital First organisationer.

Næste opdatering af Danmarks strategi for cyber- og informationssikkerhed bør have en politisk vision: Giv borgerne kontrol med egne data.

Med otte ministre som afsendere er jeg ikke vildt imponeret over den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed, som regeringen sendte på gaden i denne uge. Ærlig talt må jeg nok indrømme, at jeg som borger havde forventet, at indholdet af denne strategi allerede var noget de 8 ministres departementer og styrelser tog sig af på daglig basis.

Men  ok, nu har vi håndslag på, at de vil arbejde med og prioritere cyber- og informationssikkerhed; og at vejen i denne strategiperiode er øget professionalisering og mere viden. Ligesom vi også ved, at strategien har en kort levetid og skal fornys igen i 2016.

2016: Kontrol med egne data
Det er en god rytme, det er en god måde at synliggøre, at der nu er politisk fokus på dette emne – som rækker udover at “trykke på enter og så kører det.” Men giver også plads til et lønligt håb om, at den næste version af strategien får politisk kant.

Tag ikke fejl, jeg er kisteglad for, at hele otte ministre nu er på banen i en afgørende digitaliseringsdagsorden. Men med så meget politisk kraft bag mener jeg også, det er ok at forvente politiske visioner.

Vi har nu en enestående mulighed for at løfte det generelle sikkerhedsniveau og samtidig levere en ny dimension i vores demokratiske velfærdsstat ved at lade borgerne få kontrol med egne data. Det er en vild tankegang i et land, hvor vi også er blevet lullet lidt i søvn af velfærden.

Kontrol medfører ansvar
Bruger vi digitaliseringen til at lade borgerne selv kontrollere egne data og bestemme, hvornår andre får adgang til at se og samkøre og håndtere personlige data, så øger vi nok sikkerheden men giver samtidig os selv et stort ansvar for vores eget liv og anvendelsen af velfærdssamfundets muligheder.

Hvad skal konsekvensen være, hvis man ikke vil udlevere data: skal man for eksempel kunne nægtes behandling på sygehuset  eller udbetaling af offentlige ydelser. Gode og spændende diskussioner som vi skal have, fordi vi fortsat skal udvikle vores samfund, selvom vi lever i en af verdens førende velfærdsstater.

Teknologien eksisterer
Jeg skal ikke kloge mig på teknologierne; men jeg ved fra mange års debat, at de findes og kan håndtere denne “man on the moon-vision.” Og hvis ikke vi, som et af de lande i verden, der er godt på vej mod status som d-land, tager den opgave på os – så hænger det ikke sammen.

Vi har både råd og mulighed og derfor efter min mening også ansvaret for at knæsætte princippet om, at borgerne kontrollere egne data i et velfærdssamfund.

Læs iøvrigt også Ejvind Jørgensens kommentar på vegene af Dansk ITs udvalg for it i den offentlige sektor; jeg helt enig i synspunkt om, at giver borgerne indsigt i egne data, men mener der er god mening i at “forhøje” den mulighed til et egentlig politisk vision.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d