Indsigt.nu

Indsigt.nu startede som en blog og har gennem årene lagt format til lidt af hvert. Som journalist og analytiker arbejder jeg ved siden af mit dagjob på at udvikle ledelsesmodeller i en digital verden. Jeg holder også gerne foredrag om digitalisering og ikke mindst den hæsblæsende historie fra Alan Turing til Digital First organisationer.

En podcast og en dokumentar til sommerferien med vigtige nedslag i digitaliseringen på vej mod det samfund, hvor alle processer er baseret på og understøttet af data. Læs med her og lyt til Techtopia 200 og se The Perfect Weapon.

Sommerpause efter næsten halvandet år i Corona-pandemien.

På den ene side har digitaliseringen fået fart på med de voldsomme krav om mobilitet i form af fjernarbejde; ikke kun som virtuelle møder men også afgørende transaktioner i forbindelse med udvikling, service og salg. Automatisering af processer og forudsætningerne for at anvende dem har taget et tigerspring.

På den anden side har demokratiet i kampen mod Corona-pandemien oplevet en hidtil uset centralisering af beslutningskraften til regeringen med Folketinget som ekspeditionskontor. Beslutningsgrundlaget i form af daglige smittetal, antal test, positivprocenter og lignede data er blevet offentliggjort løbende. Det samme er rapporter med modeller for smitteudvikling. Alle har kunnet deltage i debatten og holdningspåvirkningen.  Et tilsyneladende kaotisk beslutningsrum med behov for et stærkt centralt lederskab.

Begge observationer bliver centrale i de kommende års udvikling. Det digitale tigerspring fører hurtigere til en datadrevet økonomi baseret på digitale processer. Mens centraliseringen af beslutninger i et kaotisk beslutningsrum forhåbentlig fører til en organisering af arbejdet med data, information og beslutninger til gavn for en styrket decentral beslutningsproces.

Vi er nødt til at overveje, diskutere og handler; hurtigt. Til inspiration vil jeg anbefale en podcast og en dokumentar, der i min optik stiller skarpt på den gode og den grusomme udsigt for datadrevne samfund.

Den gode udsigt

Først den gode udsigt; altså den hvor digitaliseringen kommer til at løfte udviklingen: I episode 200 af podcasten Techtopia, taler værten Henrik Føhns med vicegeneralsekretær i OECD Ulrik Vesterskov-Knudsen om verdensøkonomien og digitalisering. Jeg bider især mærke i tre ting fra samtalen:

Ulrik Vesterskov-Knudsen understreger, at teknologi er nøglen til grøn omstilling.

Han peger også på, at digitaliseringens udviklingshastighed skaber behov for ægte livslang læring – og at digitaliseringen kan levere på den dimension også.

Men det er afgørende, at vi ikke begå samme fejl med digital transformation som med globalisering; så den værdi som digitaliseringen skaber bliver fordelt ulige.

Den grusomme udsigt

Så den grusomme udsigt; hvor digitaliseringen bliver til våben, som ikke kun i hænderne på slyngelstater og globale gangstere kan ødelægge økonomier og demokratier. Når vi selv eller vores allierede anvender det digitale våben åbner vi nye fronter i den globale kamp mellem det gode og det onde.

Dokumentaren The Perfect Weapon er baseret på bogen af samme navn skrevet af David E. Sanger, der også har instrueret sammen med John Maggio.

Filmen følger den kode, der fra at være et amerikansk digitalt våben til at destabilisere Irans atombombeudvikling udviklede sig til Stuxnet og siden NotPetya til en hastigt voksende og stadig mere avanceret hacking- og ransomware-aktivitet. Detaljerede cases som det Nordkoreanske angreb på Sony Pictures i USA og den russiske hacking af det demokratiske parti i forbindelse med præsidentvalget i 2016.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: