Indsigt.nu

Indsigt.nu startede som en blog og har gennem årene lagt format til lidt af hvert. Som journalist og analytiker arbejder jeg ved siden af mit dagjob på at udvikle ledelsesmodeller i en digital verden. Jeg holder også gerne foredrag om digitalisering og ikke mindst den hæsblæsende historie fra Alan Turing til Digital First organisationer.

I dansk journalistik taler vi (eller gjorde) om tilstræbt objektivitet og er dermed i min egen journalistiske opfattelse tættere på en anvendelig værktøjsforståelse af objektivitet snarere end et ufleksibelt dogme.

The Economist tager fat på diskussionen i artiklen How objectivity in journalism became a matter of opinion. En diskussion der er afgørende for opfattelsen af en fri presse og muligheden for at sikre borgerne den nødvendige viden for at træffe kvalificerede beslutninger i demokratiet.

Artiklen beskriver udviklingen af objektivitet som ledestjerne for amerikansk journalistik fra tiden efter Den Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution. Samtidig lister artiklen fire grunde til at ledestjernen er kommet under pres lige nu:

  • Trump æraen
  • Diversitet på redaktionerne
  • Sociale medier
  • Kommercielt pres på medier

Det er værd at læse artiklen for at dykke ned i disse emner. Men det er ikke mit ærinde i dette indlæg. Det er derimod at fremhæve to begreber fra artiklen, som i min optik er vigtige for dansk journalistik at forholde sig til lige nu.

“Bothsideism” er fænomenet, hvor objektivitet bevidst eller udbevidst bliver praktiseret i form af at jagte og formidle modsatrettede synspunkter i en sag for på den måde ikke at tage stilling.

“The view from nowhere” dækker her over, at objektivitet skal forstås som neutralt. Og er neutralitet ikke også et værdiladet synspunkt; og hvis synspunkt er det?

Sandheden er sjældent i to ofte modsatrettede synspunkter. Men ved blot at forklare, hvorfor man vælger de to, er man kommet tættere på sandheden. Og den forklaring deklarerer, hvorfor journalisten og reaktionen forfølger netop denne vinkel ved hjælp af disse kilder.

For de redaktionelle beslutninger om emne, kilder og timingen er heller ikke neutrale. Der er grunde og de kan være gode eller dårlige; men de skal være forståelig for både journalister og brugere.

Den daglige nyhedsdækning bliver efter min mening stadig mere præget af “bothsideism,” fordi der er få hoveder og kun dobbelt så mange hænder til at producere. Ligesom algoritmebaserede robotter har holdt deres indtog i nyhedsjournalistikken.

De ressourcer som er tilgængelige til selvstændig journalistik bliver så brugt på blandt andet gravegrupper, hvor store mængder journalistisk research ender i fomidling som “the view from nowhere,” fordi vigtigheden af emnet, kildevalg og timingen aldrig bliver formidlet for ikke at farve den gode research.

Tilstræbt objektivitet udtrykker ønsket om at ville søge sandheden. Og hvis nyheder også i få sætninger beskriver, hvorfor og hvordan de er blevet til, så er objektivitet stadig et værktøj og ikke et dogme.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d