Indsigt.nu

Indsigt.nu startede som en blog og har gennem årene lagt format til lidt af hvert. Som journalist og analytiker arbejder jeg ved siden af mit dagjob på at udvikle ledelsesmodeller i en digital verden. Jeg holder også gerne foredrag om digitalisering og ikke mindst den hæsblæsende historie fra Alan Turing til Digital First organisationer.

Forsvarsministeren vil have stoppet diskussionen om, hvorvidt cybersikkerhed hører til i forsvarsministeriet. Hun opfordrer til at fokusere på arbejdet og indholdet samtidig med, at hun formulerer et forsigtighedsprincip for digitaliseringen i Danmark. Det er en ny dimension i Danmarks digitale troværdighed.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) opfordrer i et interview med ITWatch til at stoppe diskussionen om, hvorvidt cybersikkerhed hører til i forsvarsministeriet.

Center for Cybersikkerhed har været placeret under forsvarsministeren siden 2012. Sidste år vedtog Folketinget en omdiskuteret ændring af centrets arbejde, der blandt andet indeholdt en national netsikkerhedstjeneste med betydelige beføjelser i forhold til både offentlige og private virksomheder, men samtidig også nedsættelsen af et Cybersikkerhedsråd, der skal rådgive og sikre videndeling om cyber- og informationssikkerhed i forhold til virksomhederne.

Arbejdsro og forsigtighed

I interviewet med ITWatch peger forsvarsministeren på, at der nu er ro om de rammer, som er skabt for Center for Cybersikkerhed og at der er sket en forbedring i forhold til private virksomheders deling af oplysninger om angreb. Samtidig benytter hun lejligheden til at introducere et forsigtighedsprincip for digitalisering i Danmark:

I stedet for at være de første på den digitale arena og så siden tænke over sikkerheden, skal det ifølge forsvarsministeren gøres omvendt. Trine Bramsen ønsker ikke at sætte digitaliseringen i stå, men ser det som hendes og Forsvarsministeriets ansvar at råbe sikkerhed først.

Det er den rigtige politiske vinkel og kan kun styrke Danmarks digitale troværdighed – hvad Trine Bramsen også selv understreger i interviewet ved at pege på interessen for den danske model i de øvrige Nordiske lande. Men forsigtighedsprincippet må ikke stå alene.

Uddannelse bør være næste skridt

Danskernes digitale kompetencer skal styrkes både i grunduddannelserne, de videregående uddannelser og lige nu allervigtigst efteruddannelse.

Det er nu og i de kommende år, at  Computational thinking og digital forestillingskraft skal være en del af vores grundviden, så vi kan udnytte digitale muligheder sikkert og effektivt både personligt, professionelt og som borgere. Det er et omfattende reformarbejde, der venter på uddannelsesområdet for at sikre, at vi får størst mulig værdi af vores investeringer i digitalt i de kommende år og dermed underbygger Danmarks digital troværdighed.

Der er endnu ingen indikationer af, om regeringen vil andet end skabe ordnede forhold for cyber- og informationssikkerhed. Digitalisering er ikke et selvstændigt fokusområde, men omvendt forventes teknologi, at være en afgørende del af løsningen på at nå de ambitiøse klimamål.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: