Indsigt.nu

Indsigt.nu startede som en blog og har gennem årene lagt format til lidt af hvert. Som journalist og analytiker arbejder jeg ved siden af mit dagjob på at udvikle ledelsesmodeller i en digital verden. Jeg holder også gerne foredrag om digitalisering og ikke mindst den hæsblæsende historie fra Alan Turing til Digital First organisationer.

Mens vi blæser den nye it-boble op, bør vi overveje, hvordan vi i en digital fremtid bedre kan kapitalisere ideer.
Boble; er vel det nye Ulven kommer.
Der er hele tiden en boble som ”nogen” ikke gør noget ved, og som derfor vil briste og potentielt skabe en ny økonomisk krise. Derfor er bobler godt stof.
Men når dette sure opstød er sluppet ud, så er der jo nok noget om snakken.  Version2 skrev i denne uge:
”Vi er helt sikkert inde i en boble, omend den ikke er lige så slem som i 2000,« siger partner i den amerikanske venturefond Spark Capital Todd Dagres til finansmediet Bloomberg.
I løbet af de seneste to år er intet mindre end 50 startups, der har fået finansiering fra amerikanske venturefonde, og hver især er blevet vurderet til at være over én mia. dollars værd.”
Uanset om markerne kan bære de høje vurderinger – eller om de kollapser af denne eller andre grunde, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, at vi i en digital fremtid får hårdt brug for langt bedre at kapitalisere ideer.
Twitter, Uber og lignende ideer skal kunne generere bæredygtig finansiering selvom de ikke leverer en omsætning eller indtjening, der passer ned i markedernes traditionelle tekniske analyser og nøgletal. Her kommer børsmarkederne til kort i dag. Omvendt er der her en rigtig god ide til forretningsudvikling for børserne.
Patenter og rettigheder skal udfordres
Der er behov for at udfordre traditionelle tanker om patenter og rettigheder. I dag har ideer først en monetær værdi, når de føres ud i livet.
Vi skal kunne kapitalisere ideer bæredygtigt meget tættere på undfangelsen, så en ide både kan bruges i løsninger, der genererer masser af omsætning og samtidig bruges i deleøkonomiske løsninger, som skaber værdi af andre veje end de traditionelle monetære.
Serviceorienteringen af erhvervslivet generelt vil bringe ideer i fokus. Og pres fra både hurtigt voksende bobler i den traditionelle økonomi og oprør mod patentregimer fra deleøkonomien kan levere krudtet til at kapitalisere i ideer tidligere og bedre i d-land. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d