Indsigt.nu

Indsigt.nu startede som en blog og har gennem årene lagt format til lidt af hvert. Som journalist og analytiker arbejder jeg ved siden af mit dagjob på at udvikle ledelsesmodeller i en digital verden. Jeg holder også gerne foredrag om digitalisering og ikke mindst den hæsblæsende historie fra Alan Turing til Digital First organisationer.

Den delvise nedlukning af Danmark for at stoppe spredningen af Covid-19 var overraskende men tilsyneladende også rettidig omhu; selvom prisen bliver høj. Det har vi hverken menneskeligt eller økonomisk råd til igen, så forhåbentlig er regeringen, embedsværket og dansk erhvervsliv i gang med at forberede de næste bedste skridt som må og skal, udfordrer os (data)etisk.

Nå Danmark på et tidspunkt skal genstartes fra den omfattende nedlukning, skal de næste bedste skridt udfordrer lederskabet – det vil sige både politikere og alle vi borgere der vælger dem. Derfor skal vi også kunne diskutere, hvad der er behov for uden at pege fingre af hidtidige beslutninger; det skal der nok blive tid til senere, meget senere.

3. marts
Den 3. marts hørte jeg pandemi-professor Lone Simonsen i DR’s nyhehedspodcast Genfortalt fortælle helt enkelt om Corona-viras udvikling. Det var dengang, Covid-19 stadig var noget i Asien og nede i Italien. En første bølge, som er den, vores nuværende delvise nedlukning er en reaktion på.

Men selv når den er overstået vil den komme igen indtil den bliver en del af de andre Corona-vira som vi bliver forkølede og får influenza af hvert år. En af disse i øvrigt en reminiscens af den Spanske syge som på 15 måneder krævede 50 millioner dødsofre globalt i 1918-19.

Undervejs i udviklingen af Covid-19 vil flere og flere blive immune (flok-immunitet) og vi vil få vacciner, der også hjælper. Men spørgsmålet er, hvor voldsom en belastning af sundhedssystemet og hvor mange dødsfald vi vil acceptere.

19. marts
Siden starten af marts er smitten så også eksploderet på vores længdegrader. Og Economist berettede den 19. marts om en modellering af smittespredningen lavet på Imperial College i London, som underbygger Lone Simonsens udlægning i lyset af denne eksplosion:

  • Hel eller delvis nedlukning af lande stopper smittekæderne effektivt; for nu. Færre bliver dermed immune og risikoen er dermed stor, for at en ny nedlukning bliver nødvendig, så snart hjulene igen begynder at snurre. Det er et næsten uoverskueligt scenarie både økonomisk og kulturelt.
  • Inddæmning ved alene at isolere syge skaber flok-immunitet. Men indtil nu har det resulteret i pludselige og voldsomme spredninger i smitten med pres på sundhedsvæsner og eksplosion i dødsfald.

Rigid testning, isolering af smittede og digital overvågning er endnu ikke taget i brug i Europa. Men netop den vej bliver måske nødvendig at betræde for at beskytte den meget store investering vi har lavet med den delvise nedlukning af landet i ugevis.

1. marts
New York Times (NYT) berettede 1. marts om, hvordan Kina har taget mobilteknologi i brug til at overvåge smittespredningen, samtidig med at man startede hjulene igen. En app med en rød, gul eller grøn indikation af sundhedsstatus, der kan læses og følges og dermed give indblik i, hvor tæt man har været på mennesker, der er testet positive eller smittede.

Myndighederne kan så gøre politiske overvejelser og indføre restriktioner, som de har moral og opbakning til. App-en som NYT beretter om, er i øvrigt udviklet af ANT Financial – et selskab i Alibaba-koncernen, som er stiftet af Jack Mae, der netop har doneret en fly-last bestående af 5.000 beskyttelsesdragter, 50.000 testinstrumenter og 500.000 ansigtsmasker til Danmark ifølge Computerworld.

19. marts
App-en er også kontroversiel fordi den tilsyneladende er en platform for andre typer rapportering til myndigheder og overvågning. Til gengæld beretter New York Times den 19. marts om, hvordan britiske myndigheder arbejder på at bruge erfaringer fra både Kina og Syd Korea til at udvikle værktøjer, der kan hjælpe med at overvåge smittespredningen uden at overskride de grænser for privatliv, som den europæiske kultur har.

Hvor går den grænse for privatlivet i Europa. Det ved vi næppe før vi har set nogle reelle bud på digitale løsninger; ikke bare fra briterne. Men fra vores egne politikere og embedsmænd, hvis handlekraft, befolkningen og hele erhvervslivet nu er fuldstændig afhængig af for at sikre en balanceret genstart af samfundet.

De smarte løsninger eksisterer. Men der skal træffes dataetiske beslutninger og demonstreres grundighed i beslutningerne om udvikling og implementering af løsninger, ligesom afvikling af indgreb skal være endog meget tydelige.

Påske 2020

Det er de udfordringer lederskabet af Danmark (politikere og borgere) står overfor, mens vi fortsætter den delvise nedlukning frem til påske. Jeg har den største tiltro til, at regering, embedsmænd og relevante dele af erhvervslivet er i fuld gang med at arbejde på det. Men det er vigtigere at få de mulige løsninger nu diskuteret end de beslutninger om den delvis nedlukning, der førte til, at vi forhåbentlig har fået standset ulykken.

Den livreddende førstehjælp er nødt til ikke at komme som en tyv om natten. Danmark er et af verdens mest digitaliserede samfund med selvstændige borgere. Det kan vi bruge til at give de afsavn og yde den indsats som er nødvendig for at sikre, at vi ikke også kommer til at tilbringe det, der skulle være sommerferien i et delvist nedlukket samfund.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: